Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от “Винария 2024“

Дегустатори на Винария 2024
19.02.2024 / 10:29

Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от „Винария 2024“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. В дегустациите участват проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.

На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“.

„Увеличава се броят на пробите от чужбина. Тази година получихме вина от Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Засилва се конкуренцията с българските вина. По-голямата част от представените проби са на червени вина от стари реколти“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че близо една трета от претендентите за „Златен ритон“ са отлежали червени вина, следвани от младите бели и розетата. „Качеството на предоставените вина е изключително добро и са оценявани с високи оценки от дегустаторите“, заяви инж. Стоянов. Той допълни, че тази година има пенливи български и чуждестранни вина за разлика от предходната.

13 топ дегустатори оценяват пробите на вина тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. Сред тях са Димитър Димитров, Ангел Кузманов, Лало Гешев, Пламен Танчев, Христо Иванов, председателят на Общото събрание на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра „Технология на виното и пивото“, доц. д-р Николай Стоянов и доц. д-р Надежда Благоева от УХТ. Трима от членовете на дегустационните комисии са носители на приза „Енолог на годината“ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022). Тази година член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.

„Колегите са се справили чудесно с реколтата, въпреки неблагоприятните климатични условия за лозята и гроздето през 2023 г. Надявам се конкурсът да затвърди престижа си и да популяризира имиджа на елитни вина“, сподели Надежда Дюлгерска. „Затоплянето на климата се отразява върху реколтите вина. Климатичните промени, затоплянето оказват негативно влияние върху съдържанието на повече танини при белите вина“, коментира Димитър Димов. „Всяка година българските вина повишават качеството си. Причината е в добрите професионалисти, които създават квалитетни напитки“, посочи от своя страна Маурицио Феррери, който преди 20 години за първи път е участвал в дегустационна комисия на „Винария“. „Получените тази година проби показват, че вината са с изключително високо качество. Повече от 90% от напитките, които дегустирахме до момента, получиха над 84 точки според световните критерии на OIV“, заяви председателят на една от дегустационните комисии доц. д-р Николай Стоянов. „Пробите тази година са повече, което говори за доверието на винопроизводителите и бранша като цяло към конкурса и резултатите от него“, посочи от своя страна доц. Христо Спасов – председател на втората комисия в конкурса.

31-то издание на „Винария“ ще бъде открито на 20 февруари 2024 г. Градът на виното и деликатесите ще е разположен в 8-ма палата на Международен панаир – Пловдив.

 

Източник:

Съюз на енолозите в България

 

Екатерина Кючукова

Експерт „Комуникации“

0889 211 422

 

 

Още снимки от новината

Дегустатори на Винария 2024

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ЮГОИЗТОЧНА ТРАКИЙСКА РЕГИОНАЛНА ЛОЗАРО - ВИНАРСКА КАМАРА | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев