Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016

Наградата получават технолога на ВИ "Едоардо Миролио" Десислава Байчева и управителя Алберто Роса
25.02.2016 / 14:02

Над 200 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижното отличие „Златен ритон“ тази година. При изключително оспорвана надпревара премина конкурсът в категорията„Сортови и купажнивинаотстариреколти”, къдетобяхапредставенивина с изключителновисококачество. 17 получихаоценкинад 90 и сиоспорвахаприза „ЗлатенРитон” на финалите, което е прецедент в историята на конкурса.Златенритон в тази категория за „КабернеСовиньонЕленово“ получи „ЕдоардоМиролио“. За най-добро бяло вино от стара реколтабеобявено„Santa Maria Chardonnay Barrique“ на „СантаМариаУайнГруп“ ООД, за която това е първи „Златен ритон“.

В категория „Бели вина от нова реколта“ с винен„Оскар“бе отличено„RigitElmChardonnay“ на „Винарски съюз“ АД.„Златен ритон“ бе присъден на „LaPoesieRose“ на винарска изба „Синтика“, а в категория „Червени вина от нова реколта“ престижният приз бе връчен на „Мерло 2015“ на „Вила Ямбол“ ЕАД.

 

СпоредПравилникана Конкурса награди получават до 30% от вината. „За да отдадемдължимотообаче на всички вина, коитобяхаоценени за златенмедал, независимо дали за получили медали, или не, те се представят в Зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс“, казапредседателятна Националнаталозаро-винарскакамараРадослав Радев.

 

За 20-та поредна година на бала на винарскатаобщност в България„Нощта на Златнияритон“се връчиханай-престижните отличия за вина на Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организираниотНационалнаталозаро-винарскакамара -„Златенритон“.Наградата е учреденапрез 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки поидея на тогавашнияпредседател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптораСвиленКостадинов. Идеята се осъществява с изключителнотосъдействие на тогавашнияизпълнителен директор на Международенпанаир – Пловдив.

 

Тази година престижният приз „Златен ритон“ е с нова визия. По повод 20-годишният юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камараобяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Кирилова Попова спечели конкурса.

Голямата награда в категория гроздови ракии бе присъдена на „Кайлъшка гроздова ракия“ на „Винпром Пещера“ АД.

По традиция Националната лозаро-винарска камара връчи и награда „Изба на годината“. Конкурсът се организира съвместно с Камарата на архитектите в България и е част от съпътстващата програма на Международното изложение за лозарство и винарство „Винария”.Престижното отличие „Изба на годината 2016“ бе присъдено на „МедиВалей“, която се намира в живописна местностдо с. Смочево по пътя за Рилския манастир. Наградата бе получена от технолога и управител на винарската изба Стойчо Стоев.

Специална награда за архитектура, производствои околна среда журито присъди на винарско имение „АнжелусЕстейт“, разположено в непосредствена близост до язовир Жребчево. За представяне и атрактивност бе отличена винарска изба „Бойар“ - Поморие.

 

 

Носители на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ 2016 са:

 

Реколта Фирма Вино Сорт

 

2015 ВИНАРСКИ СЪЮЗ АД RigitElmChardonnay Шардоне

2015 SINTICA WINERY(КОС-САНДАНСКИ ООД) LaPoesieRose Купаж

2015 ВИЛА ЯМБОЛ ЕАД Вила Ямбол Мерло,Тракийска низина Мерло

2013 Санта Мария Уайн Груп ООД SantaMaria ChardonnayBarrique Шардоне

2011 Едоардо Миролио ЕООД КабернеСовиньон Еленово КабернеСовиньон

 

 

 

Още снимки от новината

"Златен ритон" за първи път получават собствениците на "Санта Мария" Стойка Дамянова и Мария Христева
"Златна фиала" поличи изп.директор на "Винпром Пещера" АД Пламен Байков

 

 
 

Copyright © 2008-2019 ЮГОИЗТОЧНА ТРАКИЙСКА РЕГИОНАЛНА ЛОЗАРО - ВИНАРСКА КАМАРА | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев